Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Talno ogrevanje - za in proti
bogdan
22. avg. 2005 0:06

Talno ogrevanje - za in proti

Zanima me, ali je bolje ogrevati stanovanje z radiatorji ali s talnim ogrevanjem - poraba energije, cena, tveganje zaradi popravil, vpliv na clovekovo pocutje - zdravje... Ali je mozna kombinacija s pecjo na trda goriva?
Hvala, lep pozdrav s Primorske.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Aleš
22. avg. 2005 10:34

RE: Talno ogrevanje - za in proti

Ne ukvarjam se profesionalno s tem, vendar sem se sam odločil za vgradnjo talnega ogrevanja, zato si upam trditi da nekaj vem o tem.

Mene so razni članki in zagotovila strokovnjakov prepričali, da sem se odločil za talno ogrevanje po celotni hiši (pritličje in mansarda, cca 150 m2), in sicer brez dodatnih radiatorjev, samo po en cevni radiator v vsaki kopalnici. Glede cene je po izračunih, ki sem jih dobil jaz izdelava talnega ogrevanja dražje za približno 60 do 80 %. Samo ogrevanje naj bi bilo cenejše (tudi do 30 %), vendar pod pogojem, da se vgradi nizkotemperaturna ali najbolje kar kondenzacijska peč. Sam sem se odločil za kondenzacijsko peč. Peč na trda goriva ne pride v poštev, saj praktično ni mogoče kontrolirati stalne temperature, poleg tega pa je temperatura v peči po mojem prevelika. To bi se sicer dalo uravnavati v mešalnih ventilih, vendar to ni smiselno.

Težav z zdravjem ne bi smelo biti, vendar temeratura tal (ne vode v ceveh) ne sme presegati 28 do 30 stopinj C.

Poleg tega je vsaj zame pomemben tudi estestki vidik (ni radiatorjev).

Pa še ena zelo pomembna stvar, zaradi katerega sem se tudi odločil za talno gretje. Zaradi negotovih cen goriv, je v povezavi s talnim gretjem zelo uporabna kombinacija s toplotno črpalko. Ker je vsa infrastruktura že narejena, se toplotna črpalka za ogrevanje (seveda primernih zmogljivosti in voda-voda) samo še priključi.