Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: kotli na polena
david
22. sep. 2005 12:36

kotli na polena

pozdravljeni,
Zanima me ali je smotrno razmisljati o kurjenju na biomaso, ali razmisljati o kotlu na trda goriva?
Vem, da ima kurjenje na biomaso prednosti, a slabosti v ceni. Kolika bi bila priblizno cena za ogrevanje cca. 110 m2 mansarde z 20 cm izolacijo po stropu in ki je zaenkrat se brez fasade? In ,ali je moc dobiti subvencijo drzave in koliko je to v %?
Kateri proizvajalci kotlov bi potem prisli v postev?
Lahko mi poveste se kaj dodatnih informacij o kotlih na polena.
najlepsa hvala za odgovor,
PA se ali je stiropor za fasado, zadosti dober, kot npr. od Termoputza?




Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
david
28. sep. 2005 14:16

RE: kotli na polena

najlepsa hvala za odgovor,
gled na to , da nacrtujemo vselitev drugo leto in temu verjetno kupnjo kotla in radiatorjev,ko bodo 'finance' ze posle bom verjetno ostal kar pri klasicnem kotlu na drva.
lp iz Il. Bistrice
Rajko
26. sep. 2005 14:47

RE: kotli na polena

Biomasa JE trdno gorivo – torej je govora o eni in isti stvari.
Za izračun potrebne količine goriva je poleg navedenih podatkov potrebno poznati še marsikaj; npr. kakšna so okna, kaj je pod mansardo, kje se ta objekt nahaja, s kakšnim kotlom bi kuril biomaso, itd…
Država načeloma subvencionira nakup kotlov na biomaso (peleti, sekanci, polena), višina pa je v prvi vrsti odvisna od vrste goriva. Letos denarja ni več, subvencija pa je znašala max. 300.000 do 500.000 sit. So pa v razpisu dokaj strogi pogoji (izkoristek, emisije) in marsikateri kotli jih ne dosegajo. Najbrž bo podoben razpis spet prihodnje leto. Povprašate lahko po naslednjih proizvajalcih: FRÖLING, KWB, ATMOS, VW TERM,…
Termoputz je samo izolacijski omet in je cca. 4 krat manj izolativen kot ekspandiran polistiren (stiropor) in je tudi namenjen za drug namen in ne kot edini 'izolator' v konstrukciji. Sicer pa je bilo o tem tule že govora – malo pobrskajte po arhivu.