Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: marmorni+radiatorji
sanja
14. nov. 2005 13:48

marmorni+radiatorji

Imamo dva marmorna radiatorja, da bi prihranila pri stroških za ogrevanje jih ponoči izklapljam. Zdaj pa sem slišala, da pride na ta način še do večje porabe elektrike, kot pa če jih pustiš ponoči vklopljene na majhni temperaturi, kaj mislite vi o tem, ali je bolje imeti vključena radiatorja 24 ur, ponoči na manjši, podnevi na večji temperaturi, ali pa jih uporabljati samo čez dan. Hvala za odgovor, pozdrav


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
15. nov. 2005 13:08

RE: marmorni+radiatorji

Poraba energije za ogrevanje prostorov je odvisna od toplotnih izgub (izolacija) oziroma pri danih prostorih (enaka površina in sestava zidu) razlike med zunanjo in notranjo temperaturo. Če ponoči ogrevala izključite oziroma prostore ogrevate na nižjo temperaturo, potem se razlika temperatur zmanjša in to neposredno pomeni manjše toplotne izgube in zato tudi manj potrebne energije za ogrevanje. Seveda je potem zjutraj, ko ogrevalo vključite trenutni odjem (moč) večji, a če je bila ponoči v prostoru nižja temperatura (npr. 18 °C), potem je skupna poraba manjša, kot če bi celo noč vzdrževali npr. 20 °C in vam zjutraj ne bi bilo treba ogrevati 'na polno'. Primer: 8 ur delovanja ogrevala z močjo 500 W je pač več kot 1,5 ure delovanja z močjo 2 kW (4 kWh vs. 3 kWh).
Ali je radiator kovinski ali kamnit in ali se ogreva na elektriko, s kurilnim oljem ali plinom pa pri tem ni pomembno. kWh je pač kWh. Razlika je kvečjemu lahko v akumulaciji toplote (kamniti imajo večjo akumulacijo in se dlje časa ogrevajo in tudi ohlajajo), ampak to je le stvar časovnega zamika in amplitude temperaturnega nihanja. Je pa res, da pa cena kWh ni enaka pri različnih energetnih. In elektrika kljub včasih drugačnim oglasom tu ni med najcenejšimi. Ker je glede na to, koliko stane njeno pridobivanje, tudi edino logično.