Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: IZVEDBA TERASE
Seba
02. jan. 2006 17:06

IZVEDBA TERASE

Zanima me pravilna izvedba terase (zaključni sloj oz. talne obloge bodo polščice), neposredno ob pritličju stanovanjske hiše . Terasa ne bo pokrita. Kašne materile naj uporabim (npr. koliko cm gramoza, koliko cm betona?), ali je potrebna diletacija med stanovanjsko hišo in teraso?
Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem!


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
matija
11. jan. 2006 22:20

RE: IZVEDBA TERASE

Dilatacija mora biti le v finalnem tlaku. Podložni beton ali pa ab ploščo pa je potrebno povezati s temelji. Kar preprečuje posedek. Izvedbo, ki jo navaja PEG rišejo tudi projektanti. Po 5 letih pa prihajajo reklamacije, kajti ob objektu je očiten posedek zunanjega tlaka, kar vsak takoj opazi.
Odkar izvajamo tlak, da sidramo podložni beton v temelje pa posedka več ni.
PeG
11. jan. 2006 21:51

RE: IZVEDBA TERASE

Pod teraso morate nasuti vsaj 80 cm lomljenca (ne gramoza) in podlago dobro utrditi. S tem se boste izognili nevarnosti zmrzovanja pod teraso in posledično posedanju terase. Na tampon iz peska lahko zabetonirate armirano AB ploščo (dražje) ali zgolj kvaliteten podložni beton (ceneje) za polaganje ploščic. Plošča mora biti dilatirana proti objektu, kakor tudi sama. Torej po vsakih 10-15 m2 terase morate izvesti v plošči dilatacijo. Ploščice lepite s kvalitetnejšim lepilom za keramiko. Kvalitetno je potrebno izvesti tudi fuge med ploščicami. Tudi keramika mora biti nad dilatacijskimi fugami plošče dilatirana (silikonska fuga). Dober keramičar pozna te zakonitosti.
matija
11. jan. 2006 8:10

RE: IZVEDBA TERASE

podložni beton mora biti armiran in sidran v temelje (mozniki iz rebraste armature na vsake 1/2 metra če niste prej pustili sidra iz temeljev), drugače pride do posedka, kar bo opazno. Debelina podložnega betona min. 8 cm. Tampona je zadosti 20 cm, samo naj bo utrjen z lahko gradbeno mehanizacijo (žabo), tako tudi zemljina pod njim. Finalni tlak (keramika, bet. plošče) se postavi na cem. mleko in zafugira stike.