Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: toplotna izolacija pod teraso
grega
07. feb. 2006 23:34

toplotna izolacija pod teraso

pod teraso bi uredili bivalni prostor, toplotna izolacija bi bila na spodnji strani- spuščen strop! zanima me katero izolacijo uprabiti ( cimtanjso) pa seveda dobro! vasa mnenja prosim
upam da tervol in stirpor nista vse

hvala


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
grega
14. feb. 2006 9:12

RE: toplotna izolacija pod teraso

nadaljevanje...
zares bi rad naredil kvalitetno zato vas lepo prosim za pomoč, rad bi naredil optimum, seveda kakršne dane razmere dopuščajo!!!

že vnaprej hvala
grega
14. feb. 2006 9:07

RE: toplotna izolacija pod teraso

Rajko sem si pogledal izolacijo Actis! morda veste kako deluje v praksi ker modatki izgledajo super morda kar preveč!
moj situacija je pa taka terasa gleda na jug in pod njo bi rad uredil predsobo in kuhinjo. Da, zgoraj izolacija ni mogoca razen hidro! Koliko izolacije bi priporočali ce bi se odlocil za mineralno volno ali pa za actis, morda na delih kjer je za izolacijo prostora 25 cm kombinacijo.Na enemu delu( balkon) je mozne manj izolacije cca 5 morda dvojni actis= 40 cm mineralne volne??? pol je pa stopnica na teraso, ki je pa visje in s tem vec prostora zgoraj navedenih 25 cm pa mozno vec ali bi priporočali dvojni strop?
najprej enega ki bi ze imel vso potrebno izolacijo in folijo in potem razmaka se za en profil 27mm in gips zaradi instalacije (da ne bi luknjal parne zapore)
Rajko
13. feb. 2006 14:46

RE: toplotna izolacija pod teraso

Odvisno, kaj bi radi z izvedbo dosegli.
Ker klasična in preizkušena izvedba z 'debelo' plastjo 'stiropora' ali tervola na zunanji strani pri vas očitno ne pride v poštev, (bo)ste primorani iskati kompromise. Kakšne in na kakšni osnovi ter zakaj, pa so zelo specifična vprašanja, ki jih boste za dosego zadovoljivega efekta morali konkretno za vaš primer s primernim strokovnjakom (projektant) razčistiti sami.
Za konkretne odgovore na vaše dileme je namreč potrebno vedeti še kaj več od tega, kar ste navedli. Gre tudi za vprašanja lege prostora, namembnosti, ipd… Najboljše univerzalne rešitve namreč ni – je le bolj ali manj primerna za posamezno situacijo. Nekomu za njegov namen zadošča že 5 cm 'klasične' izolacije, drugemu je tudi 15 cm ni dovolj. Na osnovi vašega vprašanja, v katerem še zavračate te običajne izolacijske materiale, je torej nemogoče odgovoriti kaj konkretnega. Nenazadnje velja, kar sem vam povedal že zadnjič – tudi izolativnost materiala ni vse. Nekaj velja tudi sama lega izolacije (zunaj/znotraj).
In dejstvo je, da v primerih podobnih vašemu zelo pogosto prihaja do podcenjevanja situacije, posledice pa so znane – poletno pregrevanje, kondenz in plesen pozimi, ipd... Oglejte si le sosednjo debato o notranji izolaciji in poskusite potegniti vzporednice...
grega
13. feb. 2006 13:33

RE: toplotna izolacija pod teraso

Rajko!

Kaj pa priporočate??? kako naj se zadeve lotim koliko izolacije bi bilo potrebne???
Rajko
10. feb. 2006 13:33

RE: toplotna izolacija pod teraso

'Stiropor' in tervol res nista vse. Lahko se ozrete tudi po alternativah kot je npr. Actis. Ampak tako kot 'stiropor' in tervol res nista (za) vse, tudi Actis ni vsemogočen in dober za vsak namen. Prav tako kot tudi izolacija ni vse. Obstajajo še drugi kriteriji in parametri kot le 'izolacija' in ki tudi pomembno vplivajo na ugodje v prostoru in učinkovito rabo energije v stavbah (npr. toplotna stabilnost, akumulativnost, ipd…).
Gradbena fizika je pač gradbena fizika in njenih načel človek ne more 'prevarati' s svojo odločitvijo, da pač ena od (klasičnih) rešitev iz teh ali onih razlogov ne pride v poštev. To ima vedno posledice, ki jih je v takem primeru treba vzeti v zakup.