Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: leseni stropovi
Helena
21. mar. 2006 16:24

leseni stropovi

Odločamo se za nakup 100kv.m velikega mansardnega stanovanja v starejši hiši. Smo v dvomih glede kvalitete tal (so lesena). Mi lahko svetujete, na koga se obrnemo v zvezi s tem - odprtje tal, preveritev tramov, obnova? Kakšen poseg je v bistvu potreben, če se ugotovi, da so tramovi zelo načeti? Najlepša hvala za pomoč, LP!


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
janez
12. feb. 2010 5:26

leseni stropovi - sanacija lesenih stropov - sanacija leseni strop - lahki beton - toplotno izolativni beton


Nasuti pesek med stropniki je lahko več kot 5 x težji od lahkega betona POLITERM. Ob odstranitvi oz. delni zamenjavi peska z lahkim betonom (teža le tega 200 - 300kg/m3) in z vgradnjo armaturne mreže, lahko konstrukcijo znatno razbremenimo ter jo dodatno utrdimo in dosežemo, da se le ta ob dinamični obremenitvi ne bo več upogibala in majala. Lahki beton je zadostno trden (tlačna trdnost od 60 – 100 ton /m2) .

Nad lahkim betonom lahko vgradimo stiroporno ploščo za dušenje udarnega zvoka, sledi PE folija ter 4 cm mikroarmiranega estriha.
V primeru da želimo keramiko polagati neposredno na lahki beton, površino obdelamo z izravnalno malto ter šele nato vgradimo keramiko.

Tovrstna sanacija ima tudi dobro toplotno izolacijo, 10 cm tega betona je lahko enako kot 5 cm stiroporja.

Na tej strani pa sem našel koristne nasvete za vgradnjo lahkega betona:
http://www.fragmat.si/slo/nasveti05.htm
PeG
23. mar. 2006 15:01

RE: leseni stropovi

Posvetovati se morate s statikom, ki izvede pregled lesenih stropnikov (stropnih nosilcev). Izkustveno, če je podstrešje suho (streha ne pušča), ni večje nevarnosti, da bi bili stropniki gnili. V nasprotnem je potrebna zamenjava gnilih stropnikov, kar je dokaj zahteven poseg. Mogoče je tudi betoniranje nove samonosilne betonske plošče, na katero se potem sidra (obesi) lesen strop.