Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Sanacija lesenega stropa in poda med nadstropji
Uroš Trampuš
24. maj. 2006 22:28

Sanacija lesenega stropa in poda med nadstropji

V objektu zgrajenim v 20 letih prejšnjega stoletja želim obnoviti podstrešno stanovanje. Prosim za predlog najenostavnejše in hkrati dobre rešitve sanacije strpno podne kostrukcije, ki se sestoji iz tramov 20x16 spodaj so ometane deske, kar predstavlja strop spodnje etaže. Nad tramovi je pod podtrešja, med tramovi je zračen prostor, nad tramovi je podeskano in na deske polžene lege 10x5 cm na lege je pribit lesen pod. V medprostoru leg je nasut rizel (pesek)


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Gregy
29. apr. 2013 10:37

Re: Sanacija lesenega stropa in poda med nadstropji

Jaz bi predlagal, da odstranite strop in pesek, namesto peska daste celulozno izolacijo ter zaključite strop z parno oviro in gibs ploščami... Hitro, dobro in ugodno
janez
12. feb. 2010 5:50

sanacija lesenih stropov - sanacija lesenega stropa - lahki beton iz specialnih stiropornih kroglic in cementa

Živjo, lahko probaš sledeče:

Nasuti pesek med stropniki je lahko več kot 5 x težji od lahkega betona iz stiropornih kroglic in cementa. Ob odstranitvi oz. delni zamenjavi peska z lahkim betonom (teža le tega 200 - 300kg/m3) in z vgradnjo armaturne mreže, lahko konstrukcijo znatno razbremenimo ter jo dodatno utrdimo in dosežemo, da se le ta ob dinamični obremenitvi ne bo več upogibala in majala.

Nad lahkim betonom lahko vgradimo stiroporno ploščo za dušenje udarnega zvoka, sledi PE folija ter 4 cm mikroarmiranega estriha.
V primeru da želimo keramiko polagati neposredno na lahki beton, površino obdelamo z izravnalno malto ter šele nato vgradimo keramiko. (tlačna trdnost od 60 – 100 ton /m2)

S tako konstrukcijo rešimo tudi toplotno izolativnost, 10 cm lahkega betona je lahko enako kot 5 cm stiroporja.

Material za 1m3 lahkega betona znaša cca 100€ (stiroporne kroglice POLITERM in cement), cene z vgradnjo pa se gibljejo od 150€ naprej. Ob vgradnji lahkega betona smo še posebej pozorni da je granulat stiropornih kroglic res namenski in specialno obdelan, kot je POLITERM, v nasprotnem primeru lahko pride do nepopravljive škode v konstrukciji (krhkost, velika teža, slaba toplotna izolativnost..)

Na tej strani pa sem našel ostale koristne nasvete za vgradnjo lahkega betona (priporočam):
http://www.fragmat.si/slo/nasveti05.htm
PeG
26. maj. 2006 8:08

RE: Sanacija lesenega stropa in poda med nadstropji

Možna rešitev. Odstranite pod in prod med stropniki. Med stropnike položite parno zaporo in zvočno (toplotno) izolacijo. Sledi leseni opaž preko stropnikov. Na opaž sledi tanjši sloj zvočne izloacije (nekaj cm), da preprečite širitev udarnega zvoka v spodnjo etažo. Na izolacijo se položi zaščitna folija nato pa betonski estrih in zaključni pod ali lesena podkonstrukcija in zaključni pod ali suhi etrih (Rigips, Knauf) in zaključni pod. Izbira rešitve je močno odvisna od tega, koliko višine imate na razpolago (višina etaže). Podrobne detajle poiščite na spletnih straneh ali pri tehnični službi ponudnikov toplotne-zvočne izolacije (Termo, Rockwool, Ursa, ....) ali suhomontažnih konstrukcij (Rigips, Knauf, ...).