Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: izravnava plate, sstrih, izolacija,...
bostjan
17. avg. 2006 16:10

izravnava plate, sstrih, izolacija,...

Lep pozdrav.

Pri hiši smo nad garažo dozidali prizidek. Ker je plata zaradi odtekanja vode nagnjena, me zanima, če jo je potrebno pred polaganjem izolacije in talnega ogrevanja izravnati ali se jo lahko izravna šele z estrihom. S čim in kako naj jo izravnam, če je to potrebno storiti prej.
Ker bom vrata na teraso vgradil pred vgradnjo talnega ogrevanja, me zanima, koliko je priporočljivo, da vrata dvignem od plate.
Za izolacijo tal sem nameraval uporabiti stirodur. Koliko se ta izolacija po zalitju s tlaki stisne?

hvala za odgovore,
bostjan


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
franc
10. okt. 2006 21:26

RE: izravnava plate, estrih, izolacija,...

Sam sem imel popolnoma enako situacijo. Zadevo sem pa (po posvetovanju z nekaj strokovnjaki in "strokovnjaki") resil takole: izravnal sem s stiroporjem (za tlake, seveda), vsak naslednji 0,5m pas sem po potrebi dvignil za 1cm. na zacetku 7cm, na najglobjem delu na robu bivse strehe oz. terase pa 12cm. Na to armirana alu-folija, potem pa armirna mreza in nanjo privezane cevi za talno gretje (plasticne vezice). Najcenejsa -a nic slabsa varianta, kot s posebnimi ploscami s cepi in utori! Potem pa estrih zapolni ves prazen prostor, tudi na 1cm "stopnickah" od izolacije. Estrih je 4cm, ojacan z vlakni in eno tekocino (zal se ne spomnim imena, namenjena pa posebej za estrihe z vgrajenim talnim gretjem). Sem sicer hotel debelejsega, pa so mi pojasnili, da nima smisla greti toliko betona - odzivnost za spremembe je bistveno slabsa oz. daljsa. Narejeno letos poleti, zato ti o rezultatih se ne morem porocati...
Pa se: dolgo dolgo sem izbiral tlak (ogromno debat na vseh moznih koncih), na koncu sem se odlocil za ploscice - zanesljivo najboljsi toplotni prevodnik (OK, se kaksen kamen bi tudi bil, a je "fedr" omejen, pa se hladeje deluje (vsaj na oko)).
Rajko
21. avg. 2006 13:15

RE: izravnava plate, sstrih, izolacija,...

Načeloma jo lahko izravnate šele z estrihi, morda pa bi kazalo razmisliti tudi o izravnavi s plastjo toplotne izolacije (obstaja taka s padcem).
Višina, do katere dvignite vrata, je odvisna od debeline položene toplotne izolacije in estriha.
Ekstrudiran polistiren je zelo nestisljiv, zato menim, da ni potrebno upoštevati njegove stisljivosti.