Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: TLAKI
Alenka
20. sep. 2006 13:04

TLAKI

Dve vprašanji
- smo pred tem, da naredimo tlake. Postavlja se nam vprašanje toplotne izolacije tlaka v garaži (za dva avta), ki leži pod spalnico. Da ali ne oziroma na kakšen način?
- pred vhodom v hišo imamo betonirano nadkrito večjo teraso (možnost parkiranja) – kaj s tlakom oz. kako in kaj bi bilo najbolje za oblogo?
Hvala vnaprej za odgovor. Alenka


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
22. sep. 2006 10:49

RE: TLAKI

Veljavni predpisi pravijo, da je največja dovoljena toplotna prehodnost tal proti terenu 0,45 W/m2K. V praksi se tako U vrednost običajno doseže z 9 cm debelino toplotne izolacije (npr. ekspandiran polistiren = stiropor). To je za take prostore in namene, kot je in se uporablja garaža zanesljivo dovolj. Je pa sicer debelina toplotne izolacije odvisna tudi od usklajenosti z ostalimi segmenti, kjer bo stavba izgubljala toploto (nima smisla pretiravati na enem mestu, če ti potem vsa toplota prelahko uide drugje). Če garaža ne bo ogrevana, pa se mi zdi bolj na mestu vprašanje toplotne izolacije poda spalnice. Predvsem je namreč pomembno toplotno izolirati meje ogrevanih prostorov, kajti tam se dejansko izgublja toplota, ki jo plačate. Pri slabše izoliranem podu med omenjenima prostoroma boste pravzaprav posredno ogrevali garažo – kar pa praviloma ni zaželeno. Zato se v praksi dostikrat to rešuje tudi z (naknadno) vgradnjo toplotne izolacije na strop v kleti. Za idejo samega načina izvedbe pa si lahko ogledate naslednjo povezavo: http://www.novolit.si/slo/tla1.html