Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Vlaga pod estrihom
primoz
25. jan. 2007 17:58

Vlaga pod estrihom

Pri prenovi stropa je prišlo do težave. Imamo lesene nosilce na katere smo dali 3cm deske, na njih 4cm izolacije, nato folijo, mrežo in estrih. Sedaj pa sem opazil, da je na spodnji strani folije in v sami izolaciji veliko vlage(kapljice), sedaj se bojim kaj bo z lesenim delom stropa,saj vlaga les zelo hitro uniči. Vmesni prostor(za debelino nosilca je prazen), na spodnji strani nosilcev je lesen opaž.
Kaj lahko naredim? Kako preprečiti vdor vlage v leseni del?

Ne vem kam naj odvajam to vlago, ki pride iz spodnjih prostorov. Ali naj naredim luknje na fasado, da se bo vmesni prazni prostor ventiliral?
ali je rešitev mogoče tudi ta, da bi iz spodnje strani odstranil strop, na tramove nabil tyvek in nato zaprl z knaufom(veliko dela in denarja)?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
primož
26. jan. 2007 9:16

RE: Vlaga pod estrihom

nekdo mi je svetoval, da naj zvrtam luknje ob steni na notranji strani, vstavim notri cevi, da pridem do praznega prostora(ned stropniki), cevi pa naj speljem čim bolj v sleme strehe, stene bodo obložene z izolacijo nato knauf, tako se bo vmesni prostor dobro ventiliral, hkrati pa bo narejen še vzgon. Ali je to dobra rešitev?
Zanima me še, če se dobi cevi za zračenje, ki ne kondenzirajo
Rajko
26. jan. 2007 8:34

RE: Vlaga pod estrihom

Če prav razumem situacijo, potem sta možni obe rešitvi, le da pri drugi (ki se mi zdi boljša) morate obvezno uporabiti parno zaporo in jo namestiti zrakotesno. Tyvek je namreč blagovna znamka za različne folije in kolikor jaz poznam njihove izdelke, parne zapore ni med njimi. Je pa parna ovira, ki pa po mojem mnenju zaradi druge parne zapore (?) nad izolacijo ne pride v poštev. Če se boste odločili za drugo varianto in je zgoraj prostor nad novim estrihom neogrevan, vam svetujem, da v prazen prostor med nosilce namestite dodatno toplotno izolacijo (npr. mineralno volno). Seveda namesto mavčno kartonskih plošč lahko ponovno uporabite tudi leseno oblogo.