Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Pritrjevanje na fasado
Uroš
13. mar. 2007 18:30

Pritrjevanje na fasado

Pozdravljeni,
zanima me s kakšnimi vijaki se pritrdi na fasado (10cm stiropor) poštni nabiralnik, hišno št. , zunanje luči in podobno. Našel sem nekaj dovolj dolgih vijakov, (14-15cm) vendar so predebeli (št.10). Zanimajo me vaše izkušnje. Hvala


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
16. mar. 2007 7:34

RE: Pritrjevanje na fasado

Če je fasada že gotova, potem vam poleg dolgih vijakov (obstajajo tudi tanjši) ostane še možnost uporabe navojne palice. Tudi te so na voljo v tanjših premerih, dolžino pa si priredite po potrebi – je pa njihova uporaba omejena zaradi metričnega navoja.
Če pa fasada še ni zaključena, pa je zelo dobra ideja (in že večkrat preizkušena v praksi) za obešanje lažjih stvari, da pred lepilno armirnim slojem na zunanji strani 'izkopljete' 2-2,5 cm globoko plast toplotne izolacije in na to mesto natančno v dimenzijah izkopane izolacije namestite leseno desko. Poravnate jo z ravnino izolacije in normalno čeznjo zaključite fasado z lepilno armirnim in zaključnim slojem. Pozneje boste vanjo zlahka z navadnimi lesnimi vijaki obesili luč, nabiralnik in kar je še podobnih lažjih obremenitev. Tudi toplotnemu mostu se boste s tako rešitvijo izognili. Treba si je le zapomniti (meter, fotografija), kje je deska.