Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: fasada
samo
10. okt. 2007 20:52

fasada

kupil sem 24 let staro hišo, zgrajeno iz zidakov ter izolirano, obloženo, s 5 cm, debelim siporeksom. Preko izolacije je nanešana fasada, ki pa sedaj na delih, ki so bolj izpostavljeni vlagi odstopa. Zanima me, ali je dovolj, da se navedeni del fasade odstrani in nanese nova fasada, ali pa je potrebno na fasado nalepiti mrežico, lepilo in nato novo plast fasade. Še eno vprašanje, kakšna vrsta fasade je primerna za izolacijo iz siporeksa. lp


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Marko
26. nov. 2007 7:31

RE: fasada

5 cm obloga iz siporeksa (lambda = 0,35 W/mK) je po toplotni vrednosti enaka ca. 1,5 cm stiroporja, kar pa je po današnji zakonodaji premalo. Priporočamo vsaj 8 cm sloj toplotne izolacije iz stiroporja ali mineralne volne, materiala, ki imata koeficient toplotne prevodnosti lambda = 0,041 W/mK.
Pri lahkem penastem betonu, oziroma siporeksu, če ni dobro zaščiten proti direktnemu navlaževanju, prihaja do prevlažitve, ki se zaradi zaprtih por samega materiala izredno slabo izsušuje in ni čudno, da prihaja do odstopa ometa in propadanja fasade.
Pri novogradnji ali pri sanaciji (predhodno odstranimo slabo oprijete omete) fasad iz siporeksa najprej uporabimo AKRIL EMULZIJO, redčeno z vodo v razmerju 1:1 in nato še na vlažno površino nanesemo RENOVIRNI OMET, vtopimo mrežico iz plastificiranih steklenih vlaken in zaključimo s še enim slojem RENOVIRNEGA OMETA tako, da je mrežica v sredini ali zg. tretjini sloja. Po ca 3 dneh sušenja, ko postane površina enakomerne svetlo sive barve, nanesemo osnovni univerzalni premaz UNIGRUND. Po ca. 12. urah sušenja ali več, nanesemo zaključni SILIKATNI ali SILIKONSKI dekorativni omet. Silikonski omet bi se dal nanašati še v stabilnih vremenskih pogojih še pri temperaturah nad + 5 stopinj C medtem, ko je pri silikatnih ometih temperatura nanašanja in sušenja vsaj nad + 10 stopinj C.