Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Gecco prezračevalni sistem
Katja
06. maj. 2008 5:38

Gecco prezračevalni sistem

Pozdravljeni!

Zanima me, če ima kdo izkušnje z Gecco prezračevalnim sistemom MIK-ovih oken.Je ta sistem dovolj, da ne pride do nabiranja vlage na stenah? Hvala!


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
13. maj. 2008 8:24

RE: Gecco prezračevalni sistem

Nimam sicer omenjenih oken, želim vam pa razložiti, da 'nabiranje vlage' na stenah ni le posledica slabega prezračevanja, pač pa tudi slabe toplotne zaščite (izolacije) sten. Vlaga se namreč iz zraka izloča le na hladnih mestih, kjer lokalno temperatura površine pade pod temperaturo rosišča vlažnega zraka, ki je odvisna od vlažnosti zraka. Hladna mesta v zunanjem ovoju stavbe pa so znak slabe toplotne zaščite oz. pojava toplotnih mostov. Za kondenz sta torej potrebna oba pogoja: zadostna vlažnost IN hladna površina. Že brez enega pogoja kondenza oz. 'nabiranja vlage na stenah' ne bo!
Nemogoče je torej le na podlagi takega podatka, kot je vrsta oken, odgovoriti na vprašanje, ali pri omenjenih oknih prihaja do kondenza na zidovih. Če so stene tople in/ali če v prostoru ni kakih velikih virov vlage, do kondenza ne bo prišlo niti pri zelo zatesnjenih oknih. In obratno: hladna neizolirana stena bo kondenzirala tudi pri oknih, kjer se zaradi velikih špranj kar vidi neposredno ven in se torej prostor neprestano zrači. In najbrž omenjen 'prezračevalni sistem Gecco' tesni bolj kot tako zastarelo okno, kar pomeni, da bo pri neizolirani hiši, kjer se ne bo zares zelo aktivno prezračevalo (posledica česar je sicer nezdravo suh zrak), prav tako prihajalo do kondenza.