Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Energetsko varčna gradnja
Manca
03. apr. 2009 2:17

Energetsko varčna gradnja

Kaj je to energetsko varčna gradnja? Je to pasivna hiša?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Matjaž
08. apr. 2009 14:28

Re: Energetsko varčna gradnja

Vprašanje ali se splača iti v tako investicijo ali ne ni in ne sme biti le ekonomsko naravnano, saj pasivna hiša glede bivalnih pogojev ni primerljiva z običajnimi zgradbami, saj ponuja bistveno večje ugodje in kakovost bivanja. Ne obstaja npr. nedvoumna cena svežega zraka v hiši. Prav tako dva človeka ne cenita enako vse leto enake klime v prostorih, brez hladnega pihanja pod noge, sevanja hladnega stekla ali neprijetne poletne vročine v zaprtem stanovanju. Gre torej bolj za vprašanje cene kakovosti bivanja kot zgolj primerjanje višine investicije s poznejšim znižanjem obratovalnih stroškov.

Izkušenj z gradnjo pasivnih hiš je v Sloveniji sicer vsak dan več, še vedno pa jih je zelo malo, zato se zdi, da je trenutno povpraševanje po takih hišah še vedno precej večje od ponudbe. Temu primerne so tudi cene vseh strokovnjakov, ki so vpleteni v njihovo izgradnjo in ki so tako hišo dejansko sposobni sprojektirati in zgraditi. Načeloma sicer velja, da pasivna hiša ne bi smela biti več kot 10% dražja od hiš, kakršne so sicer danes običajne. Vseeno se zaenkrat to pri nas v praksi še ne potrjuje, saj takšne hiše zaradi preslabe konkurenčnosti ponudnikov še močno presegajo ceno klasičnih gradenj. Kdor zna in to dokaže, lahko pač zaračuna več kot nekdo, ki le govori ali pa še celo to ne...
Manca
06. apr. 2009 14:36

Re: Energetsko varčna gradnja

Pa se taka gradnja pasivne hiše (zaradi dolgoročnih ekonomskih učinkov) sploh izplača?
Matjaž
06. apr. 2009 1:49

Re: Energetsko varčna gradnja

Energetsko varčna hiša je širok in ne natančno določen pojem, zato si ga lahko vsak razlaga po svoje. Rabo energije hiše praviloma ocenjujemo s t.i. energetskim številom, ki pove, koliko energije hiša porabi v enem letu za svoje 'delovanje'. Energetsko število je sestavljeno iz energije potrebne za ogrevanje prostorov, energije za ogrevanje tople sanitarne vode in električne energije, ki jo uporabljamo za različne druge namene. Energetsko varčna hiša je praviloma taka, ki porablja manj energije, kot jo določajo trenutno veljavni predpisi. Z njimi je največkrat omejena količina potrebne energije za ogrevanje prostorov, ki v skupni bilanci tudi predstavlja največji del skupne potrebne energije. Trenutno še veljavni predpisi v odvisnosti od oblike zgradbe predpisujejo do okrog 70 kWh/m2 letno potrebne energije za ogrevanje prostorov. Hišo je torej potrebno vsaj tako dobro toplotno zaščititi (izolirati), da bo porabila največ omenjeno količino energije za ogrevanje. Sprejet in veljaven je že tudi ostrejši predpis, ki novogradnjam narekuje okrog 35 kWh/m2 letno potrebne energije za ogrevanje prostorov in bo za vse obvezen po 1.7.2009.
Pasivna hiša je seveda tudi energetsko varčna hiša, saj po definiciji porabi za ogrevanje prostorov manj kot 15 kWh/m2 letno potrebne energije. Pri tem za pasivno hišo veljajo strožje zahteve kot jih določa novi Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah. Pasivna hiša ima obvezno urejen prezračevalni sistem z vračanjem toplotne energije odpadnega zraka svežemu, ima omejene največje toplotne prehodnosti posameznih gradbenih konstrukcij (npr. Uokna < 0,8 W/m2K), omejene vrednosti toplotnih mostov (Ψ≤0,01 W/mK), njene toplotne izgube so tako majhne (<10 W/m2), da se (lahko) ogreva samo s toplozračnim ogrevanjem, biti mora zrakotesna (n50£0,6 h-1).

LP, Matjaž