Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Stik strehe na garaži s fasado stanovanjske hiše
Katarina
14. apr. 2009 17:41

Stik strehe na garaži s fasado stanovanjske hiše

ali mi lahko prosim kdo pove, kako je potrebno pravilno narediti streho. Namreč poleg hiše, na kateri je bila pravkar narejena fasada (izolacija: 15 cm stiropor) je ožji pas 3 m, nato pa se nadaljuje betonska plošča (5 m x 4 m), namenjena garaži. Torej rada bi naredila streho na garaži, ki bi jo potegnila čez ta 3-metrski pas (tega bi potrebovala za orodjarnico) in jo nekako zasidrala v hišo. Ali ima to sploh smisel, namreč skrbi me različna dinamičnost obeh plošč, poleg tega se sprašujem tudi, ali bi lahko streho zgolj potegnila do fasade, brez sidranja, vrtanja vanjo, itd. Ali bi zdržala streha takorekoč "v luftu" oziroma 3 m brez podpornika. Seveda govorim o podaljšanju v smeri slemena. Predvsem me zanima vprašanje statike: torej na koliko m je potrebno podpreti lego? Poleg tega je problem še Bramac, ki ga imam na hiši in bi torej morala potemtakem s tem prekriti tudi garažo in orodjarnico. Ker je teren barjanski in torej nisem že prej predvidela orodjarnice, torej v tem vmesnem prostoru niso nameščeni piloti, sedaj pa ne vem, ali je možno to rešiti s kakšnimi vertikalnimi ali morda še bolje - horizontalnimi podporniki (če so sploh smiselni na barjanskem terenu). Pa še to, kakšen je najmanjši možni naklon strehe, prekrite iz Bramaca? Za koristen nasvet se lepo zahvaljujem.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Katarina
17. apr. 2009 16:58

Re: Stik strehe na garaži s fasado stanovanjske hiše

Najlepša hvala.
Jurij
17. apr. 2009 2:44

Re: Stik strehe na garaži s fasado stanovanjske hiše

Konzolno podaljšanje strehe za 2,62 m je statično izvedljivo. Dimenzijo strešnih leg bo potrebno izračunati (ne kar po spletu, ker je potrebno videti celotno situacijo). Vsekakor bo višina lege odločilnejša kot njena širina. Predvsem bo potrebno paziti tudi na vpenjanje strešnih leg v konstrukcijo garaže, saj bo previsni del dolžine 2,62 že z lastno težo (pozimi pa še s težo snega), kar močno "privzdigoval" lege na nasprotni strani garaže.
Katarina
16. apr. 2009 13:43

Re: Stik strehe na garaži s fasado stanovanjske hiše

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor, vendar bi vas lepo prosila še za dodatno informacijo. Najbrž nisem povsem razumljivo obrazložila situacijo. Namreč res je temeljna plošča, na kateri nameravam zgraditi garažo, odmaknjena od hiše (natančneje - od fasade hiše, ki vsebuje tudi 15 cm izolacije iz stiroporja) in sicer za natanko 2,62 m. Vendar ta vmesni prostor nima pilotov oziroma temeljne plošče, niti je ne želim delati, saj ga bom uporabila zgolj za shranjevanje kosilnice, orodja, samokolnice, lestve, itd). Ravno zato, ker "bodoča orodjarnica" nima temeljne plošče, me zanima na kakšen način (najceneje in najenostavneje) bi bilo mogoče to prekriti sočasno s streho garaže. Namreč rada bi streho (horizontalno, oziroma v smeri slemena) potegnila od garaže, preko tega prostora, do hiše. Zato me zanima, ali je potrebno streho, ki bi jo tako podaljšala za skoraj 3 m, vsidrati v steno hiše (in tako odstraniti pravkar narejeno fasado ter omogočiti toplotni most) in kako je potrebno to izvesti (ali vsidrati lege strehe natanko v/na armirano ploščo hiše, ali zgolj v steno, ki je sicer iz modelarca širine 30 cm) - v tem primeru bi stena hiše morala igrati vlogo nosilca podaljšane strehe. Druga možnost, ki se mi zdi tudi verjetna, je ta, da bi na tla tega vmesnega prostora položila oziroma zabetonirala "preklado" in nato nanjo namestila vertikalni nosilec (tram ali steber). Kot o tretji možnosti pa razmišljam, da morda sploh ni potrebno namestiti nekih dodatnih nosilcev, nenazadnje gre za podaljšanje strehe le za 2,62 m. Morda bi se ob upoštevanju, da bo streha prekrita z bramacom, naklon bo med 20° in 30°, ter morda najhujšimi vremenskimi pogoji (60 cm snega) to tretjno možnost možno izvesti morda le z močnejšimi legami. Če se ne motim, so strešne lege navadno dimenzij pribl. 20 x 20 cm. Če bi torej bile med 25-30 cm x 25-30 cm, bi bilo morda to izvedljivo. Seveda bi me ta možnost najbolj razveselila, vendar bi vseeno potrebovala še "drugo mnenje". Torej, če poenostavim, bom vprašala: "Če je streha prekrita z Bramacom, z naklonom med 20° in 30°, za koliko največ jo lahko v smeri slemena podaljšamo brez, da bi ji omogočili dodatne nosilce? Ob tem bi navedla le še natančne mere garažne temeljne plošče, ki je široka 5,80 m, dolga pa 6,55 m (če bi jo torej podaljšala še za 2,62 m, bi bila torej celotna dolžina strehe (brez upoštevanja napušča na drugi strani) - 8,17 m.
Za odgovor se vam prav lepo zahvaljujem.
Katarina
Jurij
16. apr. 2009 8:21

Re: Stik strehe na garaži s fasado stanovanjske hiše

Če sem prav razumel, je garaža odmaknjena od hiše za tri metre, ki bi jih radi »prekrili« z betonsko ploščo, ki bo tudi streha garaže. Betonska plošča s 3 metersko konzolo (previsom) je seveda izvedljiva, potrebno pa bo sodelovanje s statikom. Vpenjanje plošče v steno hiše je mogoča, zaradi statičnih zahtev pa ni nujno potrebna. O tem se odločite na podlagi dejstva kateri stik s fasado hiše je tehnični lažje izvedljiv – z vpenjanjem plošče v steno ali ne. Za bolj podrobno analizo bi bil potreben ogled objekta.
Najmanjši dovoljen nagib strehe prekrite z Bramac strešnikom in spodaj s sekundarno kritino je 15°. So pa razvili nov strešnik, ki se z ustrezno sekundarno kritino lahko polaga do naklona najmanj 7°.