Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Tla na terasi - umetni ali naravni kamen ali les
Katarina
17. apr. 2009 17:38

Tla na terasi - umetni ali naravni kamen ali les

Pozdravljeni. Sem v fazi urejanja terase, zato me zanima razlika med umetnim in naravnim kamnom ter keramiko. Predvsem me zanima trpežnost, vzdržljivost ter nenazadnje tudi zahtevnost vzdrževanja. Vem, da je sedaj mogoče dobiti precej boljšo zunanjo keramiko kot včasih, kakor tudi lepila za zunanje polaganje, vendar se mi zdi keramika v primerjavi s kamnom še vedno prekratke življenjske dobe. Ali je potrebno tudi pri polaganju kamnite obloge predhodno narediti armirano betonsko ploščo, in če je tako, kako debela mora biti ta plošča ter kako jo je potrebno pravilno izdelati, da ne bo pozimi zaradi vlage, oziroma ledu, razpokala. Izvajalec, ki nam je delal notranje tlake je rekel, da je tudi pri zunanjih ploščah potrebno narediti enako in sicer najprej nasuti sloj debelejšega kamna, nato izdelati armirano betonsko ploščo, nato položiti hidroizolacijo in na to še tlake. Ali res ni mogoče zadeve izdelati enostavneje in ceneje? Kako pa bi se obnesla podlaga iz izotekta neposredno pred izdelavo betonske plošče, in nato še na vrhu in ob straneh? Ne se smejat, samo razmišljam.
Kaj pa menite o lesenem podu oziroma teaku, v primerjavi z leseno-plastificiranimi letvami (techwood)? Tudi tu me zanimajo predvsem trpežnost in življenjska doba. Kaj od vsega naštetega je najbolj vzdržljivo? Res je, da zelo navijam za teak, vendar potrebujem še drugo mnenje. Hvala in lep pozdrav.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Katarina
09. maj. 2009 12:01

Re: Tla na terasi - umetni ali naravni kamen ali les

Hvala za vaše pojasnilo. Vprašala pa bi še za kontakte izvajalcev del. Ali mi morda lahko kakšnega priporočite? Vem, da na internetu res ni težko poiskati izvajalce za zaključna gradbena dela oziroma urejanje okolice. Vendar pa bi rada dobila "preizkušene" mojstre. Torej take, ki definitivno obvladajo svoje delo in ga opravijo profesionalno, v dogovorjenih rokih in za normalno ceno.
Hvala in lep pozdrav.
Jurij
27. apr. 2009 12:37

Re: Tla na terasi - umetni ali naravni kamen ali les

Z armiranobetonsko ploščo (12 cm) na utrjenem peščenem nasutju boste pripravili podlago za polaganje keramike oz. kamna, ki bo nudila trajnejšo rešitev. Ne bo prihajalo do neenakomernega posedanja in posledično pokanja keramike, fug, …Ena od rešitev je tudi polaganje keramike oz. kamna v pusti podložni beton, vendar rešitev ni tako kvalitetna, vsaj kar se trajnosti tiče.
Leseno terasno oblogo je mogoče kvalitetno položiti na utrjeno peščeno nasutje in leseni podkonstrukciji. Poskrbeti je treba za odvodnjavanje, če terasa ni pokrita.
Rešitev s teakom je najdražja, vendar boste z njo zagotovo zadovoljni. Nasploh daje les prijeten in »domač« občutek.