Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Strelovod
Anton
05. maj. 2009 4:25

Strelovod

Razmišljam, da bi na hišo vgradil strelovod. Zanima me, če se to izplača? Ne bi namreč rad, da bi potem strele 'izbirale' le mojo hišo (menda strelovod privablja strelo), obenem bi pa rad kakovostno varoval elektroniko v stanovanju v vse pogostejših neurjih s strelo.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Janez Podlipnik
08. maj. 2009 1:31

Re: Strelovod

Spoštovani,

Strelovodna instalacija ščiti objekt pred mogočim udarom strele. Nasprotno splošnemu prepričanju strelovodna instalacija strele ne privablja. V kolikor bi to bilo res, potem strelo privabljajo tudi kovinske obrobe na strehi, pločevinasti ter tudi žlebovi. Strelovodna instalacija je dejansko le skupek kovinskih vodnikov nameščenih na tistih delih objekta, kjer bi se lahko pojavil udar strele. Njihove dimenzije pa so prilagojene toku strele, da se v primeru udara ne uničijo - kot bi se npr. žlebovi oz. kovinske oborbe, temveč so sposobni odvesti tok strele v zemljo.
Z namestitvijo strelovodne instalacije tako objekt zaščitite pred neposrednim udarom strele (pred mehanskimi poškodbami ki jih takšen udar lahko povzroči), zaščita elektronike pa se izvede s kvalitetno in pravilno izbrano prenapetostno zaščito. Prenapetostna zaščita mora biti izvedena v priključni omari električne opreme, razdelilnih omaricah ter pred samimi porabniki. Prav tako je potrebno namestiti prenapetostno zaščito na ostale 'linije' kot so telefonija, antenski vodniki in podobno. V tem primeru je varnost pred udarom strele zagotovljena.