Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Toplotna črpalka
Peter
07. maj. 2009 15:59

Toplotna črpalka

Rad bi ogreval svojo hišo s toplotno črpalko. Kako se lotiti tega? So kakšne pasti? So kakšne posebne zahteve pri gradnji?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
12. maj. 2009 4:38

Re: Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je take vrste generator toplote, katerega učinkovitost je močno občutljiva na temperature, pri katerih deluje. Deluje pa tako, da prečrpava toploto iz nižjega temperaturnega nivoja na višjega in za to porablja električno energijo. Nižjo temperaturo predstavlja energija okolice (zemlja, voda, zunanji zrak), višjo pa temperatura, ki jo potrebujemo za ogrevanje prostorov (lahko tudi samo sanitarne vode). Manjša kot je ta temperaturna razlika, bolj je črpalka učinkovita (manj elektrike porabi). Če je cilj energetska učinkovitost in s tem znižanje obratovalnih stroškov (za porabljeno električno energijo), je torej nujna izbira čim nižje temperature vode, ki nam bo grela stanovanje in/ali čim toplejšega vira energije okolice. To pomeni, da za dosego energetske učinkovitosti v objektu rabimo nizkotemperaturno ogrevanje (v praksi največkrat talno ali stensko). To pa ima svoje omejitve, saj je toplotna moč ogreval odvisna od njihove temperature. To pomeni, da npr. s talnim ogrevanjem, pri katerem je zdravstvena meja temperature tal največ 29 °C, lahko ogrevamo le z omejeno močjo (maks. 100 W/m2). Zato je tako ogrevanje primerno le za sodobno toplotno zaščitene objekte, pri katerih specifična toplotna moč ne presega okrog 50 W/m2 in pri katerih samo s talnim ogrevanjem zlahka pokrijemo toplotne izgube objekta ob tem pa temperatura tal ne preseže okrog 25 °C.
Če povzamem; za ogrevanje s toplotno črpalko je zelo priporočljivo (ni pa nujno) zgraditi energetsko varčen objekt z dobro toplotno zaščito in ga ogrevati z nizkotemperaturnim ogrevanjem. V nasprotnem primeru bo toplotna črpalka delovala neučinkovito, ogrevanje bo drago, poraba električne energije, katere proizvodnja je skoraj vedno lahko okoljsko sporna pa tako velika, da rešitev nikakor ne bo okolju prijazna. Še več, lahko je celo manj prijazna kot preprosta rešitev s kotlom na kurilno olje. Za primerjavo: ista toplotna črpalka z virom temperature 0 °C porabi pri ogrevanju prostorov s 30 °C vodo 60% manj električne energije kot če bi iste prostore ogrevali s temperaturo vode 55 °C! Toliko so torej v tem primeru radiatorji neučinkovitejši od talnega ogrevanja.
Svetujem sodelovanje projektanta, ki ima izkušnje s projektiranjem ogrevalnih sistemov s toplotnimi črpalkami!