Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Plesen
Milan
16. jul. 2009 7:06

Plesen

V kupljenem starejšem stanovanju se v nekaterih vogalih pojavlja plesen. Zakaj nastane in kako jo preprečiti?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Marijan
15. jun. 2010 18:26

Re: Plesen

G. Rajko a lahko prosim opišete kaj več glede tega obračanja elektromagnetnega polja pri kapilarni vlagi ter ali nam lahko zaupate kakšne reference, kjer se ta postopek uporablja?
Rajko
23. jul. 2009 4:00

Re: Plesen

Plesen je posledica vlage. Zaradi nje se razvijejo različne plesni ali gobe, ki imajo škodljiv vpliv na bivalne pogoje, povzročajo draženje sluznice in druga obolenja (npr. alergija, astma)…
Vzrokov za pojav vlage pa je lahko več; nezadostno prezračevanje, pojav 'vlečenja' vlage iz tal zaradi neizvedene ali slabo izvedene hidroizolacije stene, najpogosteje pa gre za pojav kondenzacije na mestih toplotnih mostov, kjer pozimi notranja temperatura stene pade pod temperaturo rosišča razmeroma vlažnega zraka. Preprečevanje potek v smeri odprave vzrokov zanjo; če gre za plesen na mestih toplotnih mostov je možno intenzivnejše prezračevanje in/ali odprava toplotnih mostov. S pogostejšim prezračevanjem bo vlažnost v prostorih nižja, s tem pa bo tudi temperatura rosišča vodne pare iz zraka padla pod temperaturo hladne stene in izločanja vlage iz zraka ne bo. Bo pa to pozimi praviloma pomenilo (pre)suh zrak v bivalnih prostorih in večje toplotne izgube zaradi večje izmenjav zraka. Zato je praviloma bolj prava (in investicijsko dražja) rešitev odprava toplotnega mostu (namestitev toplotne izolacije, prekinitev neposredne poti toplotno zelo prevodnih materialov z bistveno manj prevodnimi) – seveda ob še vedno zadostnem prezračevanju, ki zagotavlja potrebam primeren kakovosten zrak. Vlago iz tal pa je mogoče preprečiti s sanacijo hidroizolacije, zapiranjem prostih poti kapilarni vlagi ali metodo obračanja električnega polja, s čimer preprečimo kapilarni dvig vlage.