Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: nujno: Je izvedljivo?
Flowers
31. okt. 2009 7:57

nujno: Je izvedljivo?

Oj,

zanima me če je možna izvedba ravne zelene strehe na penobetonsko horizontalno podkonstrukcijo, ki stoji na armiranobetonskih stebrih? Če ja, kako, če pa ne potem pa kakšna bi bila najboljša izvedba ravne strehe na objekt s takšno nosilno konstrukcijo.

Gre namreč za seminar na faksu pa nikjer ne najdem potrebnih podatkov. Pa mogoče če bi mi lahko kdo prosim razložil razliko med penobetonom in porobetonom in zraven napisal še v kakšni obliki se ju vgrajuje v objekte (na mestu lito/prefabricirano...).

Hvala


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Porobeton
02. dec. 2009 3:01

Re: nujno: Je izvedljivo?

Zdravo

Kot prvo bi odgovoril razliko med peno in porobetonom. Penobeton je vrsta betona (surovine so kameni agregat in cement), v katerega se vmeša penilo, ki potem z poroznostjo zmanjša gostoto betonu in s tem poveča izolacijo. Porobeton je sestavljen iz kremenčevega peska, apna, cementa in naravnega gipsa in tem sestavinam se doda aluminijev prah, kjer v procesu dozorevanja v strukturi nastanejo zaprte pore, ki dajo potem materialu pri nizki gostoti (350 - 500 kg/m3) odlične toplotno-nosilne lastnosti.

Lahko izdelate tudi "ravno zeleno streho" na ploščo iz porobetona. Sama izvedba je odvisna od razpona konstrukcije oz. tlorisne razporeditve nosilnih zidov in pa od koristne obtežbe na ploščo. Plošča ima lahko max. razpon med podporami 5.80 m. Vsekakor je pa potrebno narediti na ploščo dobro toplotno in hidro izolacijo, kakor na katerokoli drugo ploščo. Več informacij o plošči pa lahko dobite v podjetju Xella porobeton iz Kisovca pri Zagorju/Savi.