Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Izdelava strešne izolacije brez brez zračnega (prezračevalnega) prostora
Mili
01. feb. 2010 15:24

Izdelava strešne izolacije brez brez zračnega (prezračevalnega) prostora

Pozdravljeni
prosim za nasvet kako zadovoljivo in učinkovito izoliati streho z zunanje strani brez prezračevanja (brez zračnega prostora).
Hiša je na Obali in nima trenutno z zunanje strani nobene izolacije. Na strehi je pod strešniki opečna kritina tki. opečna polnila (d=80 cm,š= 40 cm deb.=4 cm), položena po dolžini med betonske nosilce. Pod streho so bivalni prostori.
Hvala za nasvet.
Pozdrav,
Mili


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
mili
03. feb. 2010 15:49

Re: Izdelava strešne izolacije brez zračnega (prezračevalnega) prostora

Rajko, hvala za vaš odgovor.
Problem je v tem, da je streha opečnata, s polnili debeline samo 4 cm, brez betonskega estriha. Razdalja med betonskimi nosilci (travetami) je 80 cm. Višina polnil je na strehi poravnana z višino betonskega nosilca. Zato nimam kam pričvrstiti vzdolžnih lesenih nosilcev, ki bi morali biti visoki vsaj 15 cm (10 cm izolacije+5 cm za prezračevalni kanal).
Razmišljam, da bi me precej stalo, če bi pa na obstoječo opečnato podlago napravil najprej najmanj 5 cm debelo betonsko ploščo, zatem pa nanjo pričvrstil lesene nosilce, nato pa izdelal običajni zračni kanal.
Zato iščem variante kako bi, sicer nekoliko manj učinkovito kot s prezračevalnim kanalom, preprečil poletno pregrevanje strehe.
Naj še povem, da imam dovolj prostora, da bi lahko z notranje strani strehe, namestil dodatno izolacijo, s katero bi morebiti kompenziral "izpad" zunanjega zračnega kanala.
Pozdrav,
Mili
Rajko
03. feb. 2010 3:57

Re: Izdelava strešne izolacije brez brez zračnega (prezračevalnega) prostora

Težko, če ne nemogoče. Še zlasti, če se želite učinkovito braniti tudi poletne vročine. Zračni prostor (kanal) med kritino in izolacijo namreč v primeru pravilne izvedbe opravlja funkcijo prezračevanja in tudi odvajanja deleže toplote, ki poleti bremeni strešno konstrukcijo. Če tega ne bo, bo ta toplota pač ostala, pregrevala bivalne prostore, vi pa se boste poskušali reševati s klimatsko napravo.
Sicer pa iz vprašanja ni jasno, zakaj tega zračnega prostora ne bi naredili, če nameravate itak odkriti streho in jo izolirati od zgoraj.