Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Kako izdelati prezračevani cokel ?
Srečko
27. feb. 2010 16:19

Kako izdelati prezračevani cokel ?

Prosimo za mnenje ali nasvet:
Starejšo hišo, zidano iz kamna, smo že obložili z 12cm stiroporom, (razen cokla v višini 50 cm), zdaj pa bi toplotno izolirali še cokel. Kapilarne vlage ne moremo povsem preprečiti, radi pa bi jo omejili. Najprej bomo odstranili star omet in naredili drenažo. Ker bi sanirni omet prišel precej na debelo in bi posledično bil za nas previsok strošek, bi radi nasvet, kako izdelati prezračevani cokel. Ali bi bilo narobe, če pustimo zid neometan, vmes pustimo približno 5cm prosto in zunanji del cokla poravnamo s fasado z 8cm ali 5 cm stiroporom. Na začetku cokla bi od strani z rešetko svežemu zraku omogočili vstop v 5cm zračni prostor med zidom in stiroporom, na koncu pa bi na enak način zraku omogočili izstop, kar bi po našem omogočalo prezračevanje cokla. Prosimo za mnenje.
Lep pozdrav, za morebitna mnenja in nasvete pa iskrena hvala.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Marijan
15. jun. 2010 17:47

Re: Kako izdelati prezračevani cokel ?

trenutno se tudi mi ukvarjamo z podobno zadevo (kamnita hiša, 45cm zid iz kamnja, letnik min 1925...). Preverjamo namreč možnost, da bi pas 50-90cm fasade nad končnim tlakom izdelali kot prezračevalno fasado. nad tem pasom pa bi postavili kontaktno fasado z npr.: TI 10-12cm lamele iz kamene volne (da se izognemo sidranju izolacije v kamen...). Ob tem, da bomo pod nivo temelja postavili drenažo (na notranji in zunanji strani zidu) me zanima kako bi našel možnost, da se uspe eventuelno prezračevati tudi zgornji pas temelja (globina temelja je 45-50cm)
Srečko, tudi jaz sem prvotno pomislil na rešetko vendar me skrbi zima, ko bo vleklo notri mraz in hladilo zid... Zaenkrat pa tudi sam nimam druge ideje. sem pa za razliko od tebe razmišljal, da bi odvod potegnil po cevi do strehe in nato ven, da bi se ustvaril vlek... P.s: a si stiropor sidral ali samo lepil? zakaj stiropor in kako zgleda prerez stene pri tebi (zid, izolacija...), če lahko prosim opišeš za primerjavo.
Rajko
01. mar. 2010 2:17

Re: Kako izdelati prezračevani cokel ?

Ne vem, če pravilno razumem načrte – na zunanji strani bi najprej pustili 5 cm zraka, ki bi skozi ta del krožil, potem pa namestili (kam?) izolacijo. V vednost – zrak kroži sam od sebe, če ga poganja vzgon, za kar pa je potrebna vsaj minimalna razlika v gostotah oz. v višini (zajem spodaj, izpust zgoraj). Samodejno horizontalno gibanje zraka je pojem mnenju neprimerno. Če sem prav razumel načrtovano izvedbo, naj povem, da toplotna izolacija nameščena na zunanji strani prezračevane plasti ne pomeni doprinosa k zmanjšanju toplotne prehodnosti (izgub), zato se pojavlja vprašanje, kakšen je sploh njen namen. Običajno je prezračevana fasada izvedena tako, da je za vlago odprta izolacija nameščena neposredno na zid, na zunanji strani pa ji sledi plast zraka, ki odvaja vlago, ki pride tja iz zidu.