Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: izbira fasade
Dušan
25. mar. 2010 16:21

izbira fasade

Lep pozdrav!
Zanima me, katero fasada naj dam na hišo iz poroterma 38 cm(stiropol ali kamnito volno).Koliko naj bo ta debelina in če ve kdo pri kolikih centimetrih država sofinancira le to.Ne vem tudi kaki bi bil najboljši zaključni sloj.Po preživelih dveh zimah v hiši opažam da ni velikih izgub toplote zato me zanima ,ali bi zadostovalo že 5 cm izolacije.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
15. apr. 2010 2:45

Re: izbira fasade

Kar se tiče izbire materiala si lahko izberete tako fasadni sistem, ki temelji na osnovi izolacije iz ekspandiranega polistirena kot tudi taki s kameno volno. Posamezne lastnosti obeh sistemov so sicer različne, izolacijski učinek pa podoben. Načeloma je bil s strani proizvajalca vaše opeke za vašo izbiro zunanjega zidu namesto izolacijske obloge predviden debelejši izolacijski fasadni omet (enojni v debelini 4 ali dvojni v debelini 8cm). Ker pa je to v energetskem in ekonomskem smislu (podobno kot sama izbira take vrste zidu) razmeroma slaba rešitev, se v praksi malo uporablja. Tudi vi očitno razmišljate le o tankoslojni kontaktni fasadi, ki se običajno uporablja na bistveno cenejših zidakih, kot ste jih uporabili sami.
Izbira debeline izolacijske plasti bo zato kompromis več dejavnikov – koliko ste še pripravljeni povečati debelino že itak debelega zidu, koliko ste še pripravljeni plačati za že do zdaj razmeroma drag zunanji zid in koliko energije ste pripravljeni 'spustiti' skozenj v naslednjih desetletjih?! Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, bo izbira debeline izolacijske obloge lahka.
Kar se tiče države – država je nazadnje spodbujala izdelavo izolacije v debelini 12 ali več cm. Kakšna bo ta zahtevana debelina letos, se (še) ne ve, bo pa jasno v mesecu dni, ko bo izšel razpis pri Eko skladu. Najbrž manjša od 15 cm ne bo. Poleg same debeline izolacijskega materiala utegne država postaviti za upravičenost do nepovratne finančne spodbude še kak drug pogoj, zato se vsekakor splača počakati na objavo razpisa, ko bo vse v zvezi s tem jasno.
5 cm izolacije na vašem zunanjem zidu zadošča ali pa ne. Odvisno kaj imate pri tem v mislih. S tem dosežete toplotno prehodnost zunanjega zidu 0,31 W/m2K (oz. 0,28 W/m2K v primeru, da ste zidali z izolacijsko malto). Danes brez fasade ima vaš zid U= 0,50 oz. 0,43 W/m2K. Za vaš zid s 5 cm fasadno oblogo ali brez nje velja, da je z naskokom boljši od večine hiš grajenih pred 10 ali več leti (zato tudi sami ugotavljate, da kakih velikih izgub toplote niste opazili), hkrati pa neustrezen po kriterijih sodobne energetsko varčne gradnje in zelo verjetno neustrezen po Pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah, ki bo pričel veljati še letos. Prav zato država spodbuja večje debeline toplotne zaščite…