Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: sanacija lesenega poda
gašper
31. mar. 2018 20:41

sanacija lesenega poda

v stari hiši približno 120 let so medetažni stropovi izdelani iz lesa - se pravi leseni stropniki ter na njih leseni pod.
zanima me, kako bi bilo najlažje uravnati lesene stropnike ker so sedaj različnega naklona ter višine., (pred tem so bili položeni prečni morali in na njih lesen pod, ampak so bili prečni morali podloženi z raznimi konci lesa, katerega posledica je škripanje tal po določenem času) da na njih potem položim OSB plošče.?
kakšno izolacijo bi uporabil med stropniki, da bi najbolje zapolnil prostor med stropniki?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Darko
19. dec. 2019 12:00

Re: sanacija lesenega poda

Ker je že tema stara in imam podobno vprašanje in to je:
Pri pregledu lesenega stropa se je ugotovilo, da so na koncih, kjer so leseni deli naslonjeni na zid v izredno slabem stanju. Pred tem je bilo na navedeni konstrukciji več kot 4,5 tone peska in po odstranitvi se je strop dvignil za cc3 cm v zrak. Ali drugačle povedano zravnal. Prečni tram na katerega so naslonjeni prej navedene lege pa je črviv.

Zid je debeline 70cm.
Stratično je zanimivo nekaj, da so na vseh vogalih objekta pod temelji nahaja mivka. Ko sem preverjal zakaj je mivka naj bi bila mivka zato, da potresno oblaži udarce oziroma sunke na objekt, saj zaduši vibracije.

Ker na takšno konstrukcijo ni dobro nekaj dodajat me zanima ali bi bila rešetev, če bi po predpisih za monta nosilce čez celotno debelino zidu zvrtal ustrezne luknje in skozi katere bi namestil monta nosilce. Na te nosilce bi vgradil polnila in na polnila pa vgradil ustreznen beton. Ali je že kdo delal na ta način? Pa še. To bi bila vmesna plošča na končni plošči pa pride zid debeline 50 cm in nebi bilo potrebno vrtati zidu ampak samo ojačati venec zidu na ustrezen način.
Ali je varjanta monta plus laheh beton rešitev ali je kje šibka točka.