Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Bi regulirali ogrevanje in hlajenje vašega doma na daljavo?

avtor: Mateja Kegel, Energetika.NET

Si predstavljate, da lahko iz službe ali dopusta s pomočjo svojega pametnega telefona nastavite ogrevanje doma? Danes je to že mogoče. Sicer res šele pri t.i. iphonu, pa vendar, počasi se bo aplikacija, ki so jo predstavili pri Boschu, razvila tudi za ostale prenosne naprave.

Kot je povedal Simon Plaznik, vodja prodaje Junkers toplotne tehnike, sta trenutno na voljo dve aplikaciji. Prva aplikacija Junkers Home je namenjena končnemu uporabniku, z njo pa lahko nadzira porabo ogrevalnega sistema preko mobilnega telefona. Še več, to ne pomeni le nadzora, pač pa tudi krmiljenje, spreminja lahko temperaturo, nastavi vklop in izklop. Če imate v svojem domu kombinacijo ogrevalnega in solarnega sistema, se na vašem pametnem telefonu izriše grafika pridobljene sončne energije v sistem. Sistem javlja tudi morebitno okvaro ali potrebo po vzdrževanju vaših ogrevalnih naprav. Nastavitve so možne ne le za vas, pač pa informacijo lahko prenese tudi neposredno serviserju.daljinska-regulacija-ehu2.jpg

In že smo pri naslednji aplikaciji, t.i. Junkers Scan, kot pravijo skenerju rezervnih delov. Ta aplikacija  je namenjena vsakodnevnim opravilom serviserjem in inštalaterjem. S pomočjo pametnega telefona serviser skenira črtno kodo, ki se nahaja na embalaži rezervnega dela; s tem  pridobi vse podatke o produktu (cena, teža, v katere aparate ga lahko vgradi) ter krajša navodila za inštalacijo.