Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Hitrotekoča hladilniška vrata

Pri hladilnicah dobro tesnjenje vrat preprečuje nastajanje ledu, ki lahko sčasoma onemogoči njihovo delovanje.

V družbi Efaflex so razvili unikatna hitrotekoča spiralna avtomatska vrata za hladilnice, ki dobro tesnijo, so hitra in zelo izolativna. Uspevajo preprečevati nastajanje ledu na robovih vrat, ki je glavni krivec, da vrata, ko se nabere dovolj letu, prenehajo delovati.

Podjetja imajo s hladilniškimi vrati pogosto velike težave, saj ta praviloma ne tesnijo dobro in se na njih nabira led. Ko se ga nabere zadosti, začne onemogočati njihovo delovanje.

To težavo so z inovativno rešitvijo, hitrotekočimi spiralnimi avtomatskimi vrati  rešili v podjetju Efaflex. Njihova glavna odlika je, da nepredušno tesnijo in so hkrati zelo hitra in dobro izolativna, ta kombinacija pa preprečuje nastajanje ledu ter hkrati zmanjšuje energetske izgube v hladilnici.

Varčevanje z energijo

Hladilnice so energetsko zelo potratne, največ energije se izgublja ravno skozi (odprta) vrata. Ko skozi njih uhaja hladen zrak, v prostor pa vdirata topel zrak in vlaga, slednja kondenzira in na mrzlih površinah zmrzuje, s čimer se tam nabira led. Zato je treba poskrbeti za dobro zapiranje vrat in hkrati logistične tokove v hladilnici organizirati tako, da se bodo vrata čim manjkrat odpirala, Ko pa so zaprta, morajo dobro tesniti. Hitrotekoča vrata EFAFLEX se po prehodu transportnih vozil in ljudi v hladilnico ali iz nje vedno hitro zaprejo, ko pa so zaprta dobro tesnijo zato, zato so toplotne izgube minimalne, hkrati pa se v hladilnici ne kopiči led.

lanek-2-slika-1-vxbg.jpgZa hladilnice do - 30 °C / + 30 °C

Kakovostno delovanje

Hladilniška vrata morajo delovati zanesljivo in brez izrazitih vzdrževalnih posegov – okvare namreč prinašajo zastoje v delovanju hladilnic. Ustrezna mora biti tudi njihova življenjska doba ( milijon odpiranj ).  Ponudnik mora nuditi ustrezno servisno službo, ki lahko morebitne okvare hitro odpravi.

Efaflexova vrata omogočajo večjo energetsko varčnost objekta in tako ne potrebujemo več tako zmogljivega hladilnega sistema kot pri rešitvah, ki takšne energetske varnosti ne zagotavljajo- kar precej poceni naložbo v hladilni sistem. Zato je pri gradnji ali obnovi hladilnic ključno, da že v idejni zasnovi in ob načrtovanju naložbe razmišljamo o vratih, saj so ta pomemben dejavnik pri ugotavljanju potrebne moči hladilnega sistema.

Dimenzije

Ključno je, da je odprtina za vrata velika ravno toliko, kot je potrebno za nemoten logistični tok v hladilnico in iz nje, saj vsak nepotreben dodaten kvadratni centimeter površine povečuje toplotne izgube. Vrata so v bistvu del opreme hladilnice in logističnega procesa. Pri tem je zelo pomembno, se s stranko pogovoriti  tudi o načinu odpiranja vrat, kar je odvisno od tega ali bodo skozi vrata prehajali transportni ali ročni viličarji ali osebe – po navadi gre za kombinacije med temi možnostmi. Pri tem je potrebno preprečiti nepotrebna odpiranja – če se pred vrati sprehajajo ljudje, se ta zaradi tega ne smejo odpirati, odpreti se morajo le takrat, ko dejansko želijo preiti skozi vrata.

lanek-2-slika-2-ok-m9ig.jpgHitro odpiranje vrat za nemoteno delo

V sodobnih hladilnicah transport skozi odprtine poteka po transportnih trakovih, s čimer se pretok optimizira, velikost odprtine pa je minimalna. Efaflex ponuja rešitve tudi za te primere. Efaflex vrata se lahko odpirajo s hitrostjo 2 m/s, zato se lahko odpirajo tudi pri višjih odprtinah. V takih hladilnicah je število prehodov skozi vrata praviloma veliko.

Glavne prednosti hladilniških vrat Efaflex

  • vgradnja v hladilnice do -30°C
  • maksimalna hitrost 2 m/sek
  • debelina vratne plošče 100 mm
  • več kot 800 odpiranj dnevno