Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Ultima

slika-1-wrvm.jpgVisokokakovostne mineralne plošče Armstrong Ultima uvrščamo v sam vrh stropnih rešitev. Gladkost in svetlost površine sta eni izmed značilnosti, ki jih pri ploščah Ultima opazimo že s prostim očesom. Nadpovprečna odbojnost svetlobe (88 %) omogoča večjo osvetljenost prostorov z dnevno svetlobo, s čimer dosežemo visoke prihranke  pri električni energiji (do 20 % prihranka), da podrobneje o pozitivnih učinkih povečanega deleža naravne svetlobe na človekov organizem sploh ne govorimo.  

Mineralna plošča Ultima se izdeluje s posebnim postopkom laminiranja, kjer na osnovno mineralno ploščo (z izdelanim robom) laminiramo tanko akustično tkanino. Na tkanino se v nadaljevanju proizvodnega procesa posuje posip z drobno granulacijo, kateremu sledi še barvanje. Obdelana površina plošče je zato odporna na praske, razenje ter druge poškodbe, kljub temu pa omogoča čiščenje ter nasploh vzdrževanje. Nadpovprečno odpornost površine dokazuje plošča Ultima tudi z rezultati pri testih razenja (Gardner Test), udarcev (Preston Impact Test) ter praskanja (Hess Rake Test).

 

slika-2-jins.jpgRezultati izkazujejo izjemno kakovost površine Ultima (desno) v primerjavi z običajnimi mineralnimi ploščami (levo) pri testih razenja, praskanja in udarcev.

Plošče Ultima uvrščamo tudi med vrhunske akustične rešitve, saj predstavljajo optimalen odgovor na zahteve prostorske akustike. Srednje visok koeficient absorpcije zvoka hkrati z visoko vrednosti dušenja zvoka omogočajo le plošče Ultima ter Ultima dB (plošče, ki imajo izrazito povečano vrednost doseganja dušenja zvoka med prostori – tudi do 44 dB).  

Plošča NRC - koeficient vpijanja zvoka (absorpcija) Vrednost dušenja zvoka (v dB)
Ultima Board, Tegular, Microlook BE 0,70 37 dB (*42 dB)
Ultima SL2, K2C2 0,65 39 dB
Ultima dB Board, Tegular, Microlook BE
38 dB
Ultima dB SL2, K2C2 0,50 44 dB

*Vrednost dušenja zvoka pri dodatnem sloju izolativnega materiala na plošči.

Stropni sistem s takimi akustičnimi lastnostmi deluje pozitivno na zbranost ljudi, njihovo umirjenost in povečuje delovno učinkovitost. Najbolj opazna razlika je v izboljšanju stopnje razumljivosti govora, saj zmanjšuje odmev (čas reverberacije) ter preprečuje prehodnost hrupa med sosednjimi prostori.

slika-3-5d3c.jpgStropni sistem Ultima dB z SL2 robom je priporočljiva rešitev za hodnike, kjer so predelne stene izdelane le do nivoja stropa.

Poleg standardnih rešitev z Board, Tegular, Microlook robom ter panelov z SL2 in K2C2 robom, Armstrong ponuja tudi plošče Ultima z Vector robom. Unikatno izdelan Vector rob omogoča montažo plošče na običajno Armstrongovo podkonstrukcijo Prelude 24 brez uporabe dodatnega orodja (priporoča se XL podkonstrukcija – »s klikom«). Enako je pri demontaži, saj je sistem enostavno demontažen, zaradi montaže s spodnje strani pa je lahko višina obešanja podkonstrukcije minimalna.

slika-4-zwck.jpgPlošče obkroža nekajmilimetrska senčna rega, nosilci niso vidni.

Strop z Vector ploščami deluje sodobno, nekajmilimetrska senčna rega pa deluje prefinjeno - kot da bi posamične plošče prosto lebdele od stene do stene. Zaključek je lahko izdelan z običajnim zaključnim profilom ali posebnim Vector senčnim profilom. Vsi elementi prezračevanja in osvetlitve so enako vgradljivi kot pri klasičnih sistemih.  

slika-5-3mca.jpgPostopek vgradnje: 1. Najprej dvignite ploščo z dvojnim zobom (z oznako "A") k prečniku in pritisnite do konca prirobnice prečnega nosilca. 2. Dvignite nasprotni rob plošč z enojnim zobom ("B" stranica) tako, da bo poravnan z nivojem prirobnic nosilcev. 3. Potegnite ploščo z izdelanim zobom (v stranici "B") v prirobnico pravokotnega prečnika. 4. Preverite, če je stranica "A" z dvojnim zobom nasedla na drugem (nosilnem) zobu, kar je razvidno tudi iz zniveliranjem nivoja plošč. Postopek demontaže poteka v obratnem vrstnem redu kot montaža.

Plošče Ultima spadajo v skupino gladkih plošč „Fine Texture”, ki združuje Armstrongove plošče gladkih in finih površin za lažje doseganje zahtev sodobnih arhitekturnih trendov. Priporočljive so za splošno rabo v pisarniških prostorih poslovnih stavb, bolnišnicah, šolah, znotraj železniških ter avtobusnih postajališčih, nakupovalnih centrov in povsod, kjer želijo združiti estetsko dovršeno rešitev z akustičnim ugodjem.

A to še ni vse. Za vse, ki želijo v svojih prostorih izraziti največ oblikovalskega užitka, lahko posežejo po novih ploščah Ultima novih dimenzij – Ultima Canopy. Gre za združitev vrhunske oblike z optimalno akustično rešitvijo. Panel v dimenziji 1905x1180 mm, debeline 32 mm in s polmerom loka 3,28 metra lahko prosto obesimo v prostor s stropa ali stene. Panel lahko dodatno osvetlimo z indirektno svetilko ali belo površino celo izkoristimo za namen projekcijskega platna. Plošča je pasivni akustični absorber (stopnja prispevanja k prostorski akustiki znaša 2,84 (1 kHz) Sabine na m2, kar pomeni da absorbira 50 % več hrupa kot gladek strop Ultima pri enaki kvadraturi).

slika-6a-mxzk.jpg  slika-6b-58dn.JPG
Konveksno in konkavno ukrivljeni paneli vsekakor pritegnejo pozornost, postanejo pa lahko tudi prepoznaven znak vaše kreativnosti.  

 

Z izboljšanjem prostorske akustike in večje osvetljenosti prostora se izboljšajo bivalni in delovni pogoji prostora. Vgradnja je enostavna in hitra, omogočena pa je samostojna vgradnja pod obstoječ strop ali steno. Panele Ultima Canopy se dostavijo že v kompletu z obešali in vsem dodatnim priborom: sistem obešal je izdelan s pomočjo pritrjevalne ploščice, ki se nahaja na hrbtni strani panela Ultima Canopy.

Druga novost je sistem Axiom Canopy, kjer gre za sistem profilov Axiom, s katerim lahko izdelamo akustična "lebdeča jadra", ki so prosto obešena. Izdelana so iz Axiom kaskadnih profilov v različnih višinah ter standardne podkonstrukcije Armstrong. Za polnila lahko izberemo različne mineralne ali kovinske plošče Armstrong v velikostih 600x600 mm z robom Vector, Tegular ali Microlook.

slika-7-scvz.jpgZ Axiom Canopy sta oblika in funkcionalnost združeni!

Integracija standardnih stropnih plošč Ultima s kaskadnimi profili Axiom, omogoča izgradnjo lebdečih jader, ki bodo pritegnili pozornost na delovnem mestu, recepcijah ali skupnih prostorih v pisarnah oceanskega tipa. Izdelajte lebdeča jadra v različnih modulih, saj s tem prispevate k izboljšanju akustičnega ugodja. Vgradnja plošč Ultima je še posebej priporočljiva, saj je površina nevtralno bela ter gladka, v prostoru pa lahko znatno popravimo akustične lastnosti.

slika-8-32ng.JPG1. Ultima z Interlude nosilci; 2. Ultima s Silhuette nosilci s 6 mm rego; 3. Ultima s Silhuette nosilci s 3 mm rego.

Kvalitetnim slovenskim monterjem so že dlje časa poznani tudi Armstrongovi posebni oblikovalski nosilci Interlude in Silhuette, ki se k ploščam Ultima še posebaj lepo podajo. Silhuette nosilci z belo/belo, belo/črno ali črno/črno barvno kombinacijo dvignejo strop na najvišji nivo, saj 3 ali 6 mm rega deluje čisto, jasno in elegantno. Interlude nosilci pa imajo poudarjen sredinski pas z jasno enojno črto in senčno rego pri ploščah.

Armstrong ULTIMA – ko spregovorijo tehnični argumenti!