Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Želite v svoji mansardi dihati boljši zrak?

Mansarda ali podstrešje, s svojo razgibanostjo vse bolj velja za prijeten in želen bivalni prostor tudi v Sloveniji. Prijeten pa je samo v primeru, če streho oziroma strešno konstrukcijo pravilno, zadostno in kvalitetno izolirate.

Zaradi slabe izolacije lahko v mansardi hitro postanete žrtev nevšečnosti, kot so temperaturna nihanja, mraz, vročina,moteča okolica. Prav tako se morate z dobro strešno konstrukcijo zaščititi pred nastajanjem kondenza – vode, ki lahko trajno in relativno hitro uniči konstrukcijo.

Za dobro strešno konstrukcijo, so bistvenega pomena štirje osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe. »To je zračni kanal, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije. Drugi sloj je sekundarna kritina. Ta dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo. Seveda zelo pomembna je izolacija. Sloj, ki toplotno, zvočno in požarno izolira. Četrti sloj pa je parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare,« pojasni svetovalec iz podjetja Knauf Insulation.

elite-v-mansardi1-fjdy.jpg   elite-v-mansardi2-ew2y.jpg

Izberite izolacijo, ki dokazano daje prispevek k boljšemu zraku v prostoru!

Strokovnjak prav tako poudari, da je izbira izolacije zelo pomembna. Svetuje, da posežete po nakupu izolacijskega materiala brez fenol – formadelhidnih veziv, novost, ki je hitro postala priljubljena tako v Evropi kot ZDA. »Omenjeno izolacijo predstavljajo filci iz steklene volne Knauf Insulation ECOSE Tehnology. Gre za material rjave barve, ki je z novo tehnologijo vezivnih sredstev postal prijeten za rokovanje. Pomeni, da ne srbi, ne draži kože in je prijetnejši tudi za vgrajevanje. Dokazano izboljšuje kakovost zraka v prostoru, kar dokazuje tudi certifikat Indoor Air Comfort«.

Pravočasno se zaščitite pred vlago. Se sprašujete kako?

Sicer pa je poleg izolacije v strešno konstrukcijo potrebno pravilno namestiti še sekundarno kritino in predvsem zaporo ali oviro. Le to vas bo namreč rešilo pred uničujočo vlago. »Sekundarna kritina je kvalitetna parapropustna folija, pravilno položena in zlepljena. Izolacijo lahko potem v vsakem primeru vgrajujemo tesno do zgornjih slojev brez tako imenovanega drugega zračnega kanala,« nadaljuje naš sogovornik.

elite-v-mansardi3-jqtj.jpg

POMEMBNO: Kdaj parno oviro in kdaj zaporo?

Kadar je streha podeskana oziroma ima preko špirovcev kakšen drug parozaporni material, vgrajujemo parne zapore.

Parno oviro, ki zagotavlja difuzijsko bolj odprto konstrukcijo, pa se svetuje, kadar nad špirovci in v zgornji sestavi nimate parozapornih materialov.