Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Proces klimatizacije, ki privarčuje do 90 % energije

Alenka Žumbar, Energetika.NET

Klimatske spremembe, čedalje bolj razširjena razvada (pre)nizkih temperatur v prostorih in vklopljenih klimatskih naprav namesto odprtih oken ter nenazadnje tudi klimatskim razmeram neustrezna gradnja - vse to prispeva k večji potrebi po klimatskih napravah. V Sloveniji je za zdaj vročih dni v enem letu še zanemarljivo malo, toda v krajih, kjer predstavljajo stroški za hlajenje pomemben delež pri porabi energije, je smiselno najti rešitve za zmanjšanje porabe, če ne z ustreznejšo gradnjo in varčno rabo, pa vsaj z učinkovitejšo tehnologijo. V ZDA na primer predstavlja hlajenje stavb 5 odstotkov celotne porabe energije.

Ameriški Nacionalni laboratorij za obnovljive vire energije (NREL) je razvil nov proces klimatizacije, ki lahko pomaga prihrani od 50 do 90 odstotkov energije, kot jo sicer porabijo najboljše klimatske naprave, ki so v uporabi danes.

klimatizacija-eut8.jpg

Nova tehnologija, ki so jo poimenovali DEVap, uporablja tekoče sušilo za odstranjevanje vlage iz ohlajenega zraka. Pri večini naprav z izhlapevanjem, ki so cenejša alternativa klimatskim napravam, je namreč problem, da najbolje delajo v sušnih področjih. DEVap rešuje ta problem s pomočjo raztopine soli, s katero odstrani vlago iz zraka. Raztopino soli uporablja namesto škodljivih hladilnih snovi kot so CFC ali HCFC, saj slednje prav tako prispevajo k globalnemu segrevanju (0,45 kg te snovi prispeva h globalnemu segrevanju toliko kot približno 900 kg CO2). Kot pravi Eric Kozubal, eden od so-izumiteljev iz NREL, njihov pristop ni novost, vendar do zdaj ni še nikomur uspelo, da izdelal dobro delujočo in cenovno učinkovito napravo. Seveda so pri tem uporabili kombinirali že obstoječe sisteme, in dodali nekaj novih konceptov.

klimatizacija1-vj8l.jpg
Prikaz delovanja absorbcijske celice

Zaradi kompleksnosti sistema hlajenja s sušili, se le-ta tradicionalno uporablja v industrijskih sušilnih procesih. Raziskovalci pri NREL-u so se soočili z izzivom, kako narediti preprostejši sistem, ki je enostaven za inštalacijo in vzdrževanje. V naslednjih nekaj letih želijo tehnologijo izpopolniti, preden industriji dodelijo licenco za množično proizvodnjo. Pri NREL-u napovedujejo, da utegne DEVap postati najbolj energetsko učinkovit sistem za hlajenje doma, ne glede na kraj bivanja – Phoenix, New York ali Houston. Iz tega gre sklepati, da bo primeren tudi za klimatske razmere v naših krajih.