Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Toplotne črpalke omogočajo znatne prihranke energije

Alenka Žumbar, Energetika.NET

V danskem Grundfosu, nekdaj malem družinskem podjetju, ki danes šteje okoli 18.000 zaposlenih, od tega jih je 4.500 na Danskem, pravijo, da bi z zamenjavo črpalk, ki nosijo energijsko nalepko D razreda, s črpalkami, ki nosijo energijsko nalepko razreda A, letno prihranili 44 milijard kilovatnih ur električne energije. To je primerljivo s proizvodnjo petih jedrskih elektrarn.

aerial-view-grundfos-crnd.jpg

Naložba v energetsko učinkovito toplotno črpalko, ki nosi energijsko nalepko razreda A, se lahko povrne tudi že v letu dni, pravi predstavnik Grundfosa Dan Prangsgaard. Predvsem pa v danski družbi, ki se skupaj z Danfosom predstavlja na platformi danskih energetskih družb v okviru podnebnih pogajanj COP 15, ki potekajo med 7. in 18. decembrom v Kopenhagnu, poudarjajo možnost zmanjšanja emisij toplogrednih plinov, ki jo dajejo učinkovitejše toplotne črpalke.

Tehnologije, ki to omogočajo torej že imamo, potrebna je le še njihova uporaba, poudarja sogovornik. »Nemčija se je pred kratkim odločila, da ponudi subvencije za vgradnjo energetsko učinkovitih toplotnih črpalk in tudi ostale države bi morale v takšne ukrepe. Sicer pa po letu 2013 po evropski zakonodaji tako ali tako ne bo več dovoljena vgradnja črpalk, ki ne nosijo energijske nalepke A razreda,« pravi Prangsgaard.  

 

Kljub krizi nadaljevanje vlaganj v razvoj

Kljub temu, da se gospodarska kriza pozna tudi v Grundfosu, pa so v času krize, pravi sogovornik, celo dodatno zaposlovali. »To nam omogoča dejstvo, da stare hiše prav tako potrebujejo nove črpalke, najsi gre za prehod na nov ogrevalni sistem najsi le za zamenjavo dotrajanih črpalk.« Po drugi strani pa podjetje še vedno nameni približno 1,3 milijarde evrov za raziskave in razvoj. »Zavedamo se, da je to tvegano, a ker nam uspe večino produktov, ki jih razvijemo, potem tudi skomercializirati, vztrajamo. Srečo imamo tudi, da nimamo veliko konkurence, eno konkurenčnih podjetij je ITT, ki je tudi na borzi, medtem ko še vedno družinski Grundfos ni.«

 

Učinkovitejše toplotne črpalke ali nuklearke?

Grundfos je sicer v letu 2008 ustvaril približno 2,55 milijarde evrov prihodkov, medtem ko je v letu poprej ustvaril približno 2,27 milijarde evrov prihodkov.

oem-production-at-the-circulator-factory-83tt.jpgOEM proizvodnja v tovarni črpalk

OEM proizvodnja v tovarni črpalk

wastewater-pumps-installed-in-well-k4y5.jpgČrpalke za odpadne vode

Črpalke za odpadne vode

 

Več: Toplotne črpalke omogočajo znatne prihranke energije