Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Steklene površine stavb in energija sonca

Avtor: Sabina Podjed, Energetika.NET

 

Kljub vsej estetiki, okenske površine pozimi povzročajo izgubo energije poleti pa prispevajo k segrevanju prostora. Tehnologiji dveh podjetij, ki ju predstavljamo v članku, obetata, da bomo v prihodnje videli več stavb s steklenimi površinami, ki ne bodo le v okras, temveč bodo celo koristile energijo sonca.

Svetloba, ki se odbija od stekel, predstavlja neizkoriščeno energija. V primeru tako imenovanih pametnih energijskih stekel (Smart Energy Glass) Podjetje Peer+ iz Nizozemske, se okensko steklo spremenjeni v sončni kolektor in omogoča proizvodnjo električne energije.

peer-8w2u.jpg               
peer2-rzcg.jpg 

S pametnim energijskim steklom je hkrati možno znižati stroške za hlajenje, ogrevanje, osvetljevanje in energije. Zato v podjetju Peer+ upajo, da bodo s to tehnologijo veliko prispevali k izgradnji energijsko nevtralnih stavb. Izdelek je narejen po principu od zibelke do zibelke (Cradle to Cradle; koncept je predstavljen v članku Bodimo bolj dobri, ne manj slabi!).

Pravzaprav gre za poseben barvni nanos v steklu, ki s pomočjo elektronike omogoča spreminjanje barve stekla ter tri različne stopnje zasenčenosti - temno, svetlo in takšno, ki onemogoča pogled v notranjost. Uporabnik lahko torej spreminja zatemnitev stekel odvisno od moči sonca. Podjetje Peer+ je šlo v inovativnosti celo tako daleč, da je možno v steklo dodati logotip podjetja.

Trenutno testirajo pilotne projekte, iščejo nove projekte, kjer bi lahko testirali svoj izdelek, ter partnerje.

Tukaj je na ogled tudi krajši predstavitveni video, na Dailymotion pa je objavljen intervju z lastnikom podjetja Casperjem van Oostenom. Žal pa tako na spletni strani podjetja, kot tudi v omenjenem intervjuju, ni najti podrobnejših informacij, kako tehnologija deluje. Vseeno upajmo, da je obetavna. 

Posebno steklo, ki so ga izdelali v ameriškem podjetju SAGE Electrochromics, se prav tako obarva s pritiskom na gumb, kar omogoča boljši nadzor nad tem, koliko sončne svetlobe prodre v stavbo. Na ta način je možno varčevati pri hlajenju, ogrevanju in razsvetljavi.

sage-h2nu.jpg     sage2-hrjn.jpg

Z razliko od izdelka podjetja Peer+ ta stekla ne pretvarjajo sončne energije v električno. Podjetje je od ameriškega ministrstva za energijo (DoE) že prejelo več kot 100 milijonov dolarjev sredstev, z namenom da investira v množično proizvodnjo omenjenega stekla.

Podoben učinek kot s temi stekli je sicer možno doseči z žaluzijami. Toda steklo naj bi omogočalo boljše računalniško nadzorovano uravnavanje in možnost, da med hladnimi meseci prepusti v notranjost več svetlobe, medtem ko žaluzije ne morejo zmanjšati refleksivnosti oken. 

Menjavo zatemnjenosti omogoča petslojna plast, ki se jo nanese na steklo. Za krmiljenje stekel se porabi toliko energije, kot za napajanje 60-vatne žarnice. V primeru, da zmanjka elektrike, se steklo samodejno posvetli.

Na strani Engineering TV je objavljen video, v katerem je prikazan način delovanja stekel.

Omenjena primera sta še en kamenček v mozaiku v zgodbi energijsko varčnih in energijsko nevtralnih stavb. Zdi se, da se nam na tem področju obeta svetla prihodnost.

sage3-g2vb.jpg